Nyhed

Sommertogt 2015: Svanebanden sejler til Samsø

Svanebanden er opkaldt efter sin hjemmehavn og er en åben gruppe af – p.t. op til 17 – livsnydere fra især Øresunds Sejlklub Frem. Vi sejler på sommertogt hvert år i juli måned. Bådene er i 2015 Carrie (Ballad), La Bri (Ballad), Tophat (Jensen sloop), Whiskey II (Scampi 30), Mirage (Maxi 84) og Sif (Maxi 77). Vi har været i Rügen, i den østsvenske skærgård, i Blekinge-skærgården to gange, i det sydfynske øhav m.fl. I 2015 er togtet gået til Samsø, idet planen er for første gang ikke at lægge nogen plan, men bare at sejle efter vind og vejr. Denne beretning er fra Whiskey II.

Foto af Lars Haarløv, 2015.

Whiskey II med Annegrete Olesen og Morten Terf Andersen. Foto af Lars Haarløv, 2015.

Foto af Morten Terf, 2015.

La Bri med Lars Haarløv.

Sif med Leif Hartmann og nu afdøde Solveig Junge Sørensen. Foto: Morten Terf, 2015.

Sif med Leif Hartmann og nu afdøde Solveig Junge Sørensen.

Med Anne Junge Frederiksen og Mogens Henriksen. Foto: Morten Terf, 2015.

Tophat med Anne Junge Frederiksen og Mogens Henriksen.

Foto: Morten Terf, 2015.

Carrie med Susanne Christiansen og Poul Koldsø m.fl.

Med Lillian Hottenroth og Ole Lund. Foto: Morten Terf, 2014.

Mirage med Lillian Hottenroth og Ole Lund.

Lørdag 27.6. Svanemøllen-Helsingør. 23 sm
Whiskey II sejler for motor og storen forbi Hven og Tophat og sejler så kun for begge sejl over seks knob behageligt på fladt vand. Vinden løjer og vi runder Kronborg for motor og finder en plads. Carrie dukker op ved siden af. Mange går til Kulturhavnen og hører Kim Larsen.

Søndag 28.6. Helsingør-Gilleleje. 12 sm
Whiskey II og Carrie afgår om formiddagen. De andre kommer senere. Gråvejr. Vestenvind og små bølger. Først sejler vi for storsejl og motor og siden kun for motor. Ankommer til Gilleleje og solen bryder frem. Spiser klokken 19 ved fællesborde. Det er en smuk og stille aften med sol og dis og næsten blik vand.

Mandag 29.6. Gilleleje-Hundested. 22 sm
Skippermøde klokken ni. Afgang 10.30. Sol. Motorsejlads 4,5 time mod svag vestevinden og lette bølger.

Tirsdag 30.6 Hundested-Rørvig. 4 sm
Sol. Skippermøde klokken ni. Beslutter at stikke til Rørvig og ligge i ly for 4-6 ms vestenvind. Afgår klokken 12. Whiskey II’s nye Yanmar-motor vælger vi at stoppe efter at have forladt havnen, da vi ikke tager kølvand ind. Render for genua indtil Tophat kommer op på SB og kaster en trosse og slæber os til Rørvig havn. Mogens Tophat kigger på motoren og finder ud af at der er luft i kølvandet efter at søvandsfiltret har været åbnet. Starter motoren og giver gas og kølvandet kommer igen. Det er en meget smuk og gylden og stille sommeraften og Isefjorden ligger næsten fladt og skinner som et spejl. Får alle et glas hvidvin på La Bri. Spiser og nyder aftenen på bænkene på broen.

Onsdag 1.7 Rørvig-Odden. 18 sm.
Sol. Svag vind. Efter skippermødet sejler vi klokken ti for motor. Vinden kommer efterhånden let fra nord og vi sætter begge sejl og render lidt overraskende over seks knob på fladt vand, men Whiskey II kommer ikke først, da vi har haft kursen for nordligt og må rette ind før ankomst til Odden havn, hvor vi er efter fire timers sejlads.

Odden. Lars Haarløv ryger friskfanget makrel.

Torsdag 2.7 Odden-Sejerø. 20 sm.
Afgår klokken seks på en smuk sommersols-morgen og sejler i alt 4,5 time i sol og pæn mellemvind og 22 grader celsius. Ruller mod nord-vest for SØ-mellemvind på bølger til Snekkeløb på storen. Sætter genua da vi går gennem løbet. Drejer mod syd for halvvind til vestbøjen ud for Sejerøs nord-vestlige ende og tager så krydset med rullet genua og storen til havnen. Whiskey II er først og der er plads til alle. Pæn vestenvind dagen ud. Klokken fem kommer Lars fra La Bri over til Whiskey II og vi øver sange på guitar. Spiser sammen i det gule fælleshus på kajen.

Fredag 3.7 Sejerø-Langør, Samsø. 22 sm
Sol. Varme. Afgår klokken ti. Vind og begge sejl er oppe. Det løjer. Sejl ned og motor på. Fin indsejling i Stavns bugt til Langør. Ser sæl og marsvin. Tophat venter på os ved en bøje. Whiskey II’s motor oser hvidt, men tager kølvand ind. Whiskey II’s besætning kører på foldecykler en fin tur til Mårup havn, hvor vi køber en is og ærter, jordbær og nye kartofler. Handler også i Brugsen i Mårup. Lars fra La Bri og Morten fra Whiskey II holder sangaften for Svanebanden i det røde klubhus.

Lørdag 4.7 Langør-Ballen-Korshavn, Nordfyn. 23 sm
Sol. Varme. Sejler klokken ti til ca. halv fire. Går for motor fra Langør ud gennem den stille Stavns bugt. Sætter sejl da vi går sydpå og får vind i begge klude. Vinden løjer. Sejl ned. Motor til. Kort før Ballen er der hvid røg og intet kølvand på Whiskey II. Mirage trækker Whiskey II til Ballen. Alle på nær Carrie går til Ballen havn og ligger uden på Whiskey II. Mogens Tophat fjerner en luftlomme i søvandet uden helt at vide hvordan. Videre for motor. I naturhavnen Korshavn får vi vind og bøvler lidt med landfæstet. Vi ligger ved siden af en Scampi fra 1975 fra Odense. Carrie skifter besætning.

Korshavn – hvad man finder om morgenen – her fra venstre Leif Hartmann, Mogens Henriksen og Poul Koldsø.

Søndag 5.7 Korshavn-Bogense. 22 sm
Sol. Meget varmt. Fynshoved bliver set af de fleste – enten til fods eller som en morgenløbetur. Går fint for motor klokken ti med storen oppe for meget let vind, der forsvinder. Tager storen ned. Sejler NV om Æbelø, som er eneste vej rundt. Diset og blankt vand. Ser marsvin. Ankomst til Bogense. Bad og øl/rosévin på verandaen på restaurant Gasten på 1. sal. Buffet for de fleste. klokken syv på Gasten. Varm sommerregn.

Mandag 6.7 Bogense – overliggerdag
Skippermøde i tv-stuen. Hård vestenvind. Gråt. Aftaler Middelfart, Assens, Fåborg og Ærø de kommende dage og altså ned gennem Lillebælt. Frokost på café i Bogense og sightseeing. Retur til havn. Spiser i det store klubhus. Ruth Ekelund kommer med bus ni femten og bliver gast på Whiskey II.

Bogense. På Sif måler Leif Hartmann vindstyrken, men hårpragten har allerede afgjort sagen: Strid vind.

Tirsdag 7.7 Bogense-Middelfart
Både gråt og lidt sol. Sejler for sejl til indløbet i Lillebælt, hvor Whiskey II sætter motor med store for at undgå krydset. Carrie og La Bri holder krydset og Carrie kommer først. Går under den gamle Lillebæltsbro og lægger til i den nye lystbådehavn. Solveig Sørensen fra Sif kommer ombord i Whiskey II og præsenterer Svanebandens sang, der går på “Susanne, Birgitte …”. Morten spiller guitar og vi synger vores nye slagsang på tværs af bådene. Det regner.

Middelfart bliver symbolet på Svanebandens eksistens. Dels dukker svanerne op og dels får vi vores slagsang denne aften af Solveig Junge Sørensen.

Middelfart bliver symbolet på Svanebandens eksistens. Dels dukker svanerne op med de seks unger – samme antal både som vi er i banden. Og dels får vi – og afsynger for første gang – vores slagsang denne aften af Solveig Junge Sørensen.

Onsdag 8.7 Middelfart-Assens
Afgår klokken seks i smuk sol og let vind. Sydpå kommer vi ud i hård sydvestenvind med stærke pust og bølger og har bidevind i pæne hug for i forvejen rebede sejl til Assens. Carrie er med, de andre er stukket til Årøsund. Hører at Tophat og Sif og Mirage har skadet sejl og at Mogens Tophat har slået næse og hånd ved at snuble på broen. Spiser i klubhuset.

Torsdag 9.7 Assens, 1. overliggerdag. Hård vind
De andre dukker op efter hård sejlads. Whiskey II og Carrie giver morgenbrød i klubhuset. Både sejl og Mogens Tophat repareres og bliver fine igen. I Whiskey II er vi trætte af at ligge og hugge i yderhavn på pælen, men tør ikke flytte. Lejer campinghytte ved havnen. Whiskey II får ribbensteg med rødkål hos venner i byen.

Mirage (t.v.) og Sif ankommer til Assens efter en stormfuld færd. Der skal mange folk på broen til at sikre bådene landfæste. Bagefter får de forkomne sejlere morgenmad i klubhuset og falder til ro.

Mirage (t.v.) og Sif ankommer til Assens efter en stormfuld færd. Der skal mange folk på broen til at sikre bådene landfæste. Bagefter får de forkomne sejlere morgenmad i klubhuset og falder til ro.

Musto-pigerne går på land nogle dage, til vinden har lagt sig. Her på vej til campinghytten ved havnen.

Musto-pigerne – Annegrete Olesen (t.v.) og Ruth Marianne Ekelund – går på land nogle dage, til vinden har lagt sig. Her på vej til campinghytten ved havnen.

Fredag 10.7 Assens, 2. overliggerdag. Hård vind, der løjer ved aftentid
Tophat giver morgenbrød i klubhuset. Nogle spiser frokost i Banken. Mødes alle til sølvbryllupsduo i klubhuset.

Lørdag 11.7 Assens-Faaborg. 25 sm
Vågner klokken seks og tømmer hytten. Gråvejr. Afgår klokken otte for motor og storen, drejer mod syd og har begge sejl på et kort stykke tid uden motor. Vinden løjer. Genuaen ryger ned, siden storen. Videre for motor. Ankommer til Faaborg gammel havn og går til museet og ser Fyns-malerne. Har skippermøde på Tophat. Mange går med vægteren rundt klokken ni.

Faaborg. Svanebanden med vægteren efter en rundtur i byen.

Søndag 12.7 Faaborg-Thurøbund. 25 sm
16-20 grader celsius. 3-6 m/s fra først syd, siden vest. Skyet og diset. Siden nogen sol. Fin og smuk tur agten for tværs og læns klokken 10-14.30. Whiskey II har butterfly til og med Svendborgsundbroen og ankommer til Thurø, hvor vi ligger mod broen for hækbøje. Skiftedag på visse både. Mindestund for Frans Morville fra Carrie – et medlem fra Svanebanden, der døde inden sommertogtet. Skippermøde. Griller. Sidder alle under halvtag i finregn.

Mandag 13.7 Thurø-Marstal. 16 sm.
4-6 m/s fra vest. Skyet. 18 grader. Afgår klokken ni i svag vind. Sætter begge sejl og kommer fri af sundet og sejler sydpå. Vinden frisker. Hiver genuaen ned ud for Rudkøbing i smal rende mod vind og færge. Fortsætter tæt på vinden til Marstal for store og motor, selvom vi godt kunne have brugt genua også. Ankommer lidt over tolv og vælger gæstebro ni. La Bri indleverer forsejl til reparation. Fælles frokost klokken et i sol og varme. Bagefter musikaften, hvor vi synger, mens Lars og Morten spiller guitar.

Tirsdag 14.7 Marstal-Onsevig. 35 sm.
Svag nordøstlig vind. En solskinsdag. 18 grader celsius. Afgår i blik klokken otte for motor syd om Langeland og over Langelandsbælt i svag modvind og er i Onsevig på Lolland halvtre. Bader. Spiser gourmet-buffet på restaurant Den Fuldkomne Fisker på Onsevig camping. Lopas (lollandsk tapas) og langtidsstegt kød og lækre salater. Vinden er frisket lidt op til aften.

Fra Marstal til Onsevig. Whiskey II. Morten synger sange på havet, mens motoren og selvstyreren går.

Onsdag 15.7 Onsevig-Dybvig, Fejø. 16 sm.
Afgår klokken ti og sejler 4 timer i 7-8 m/s fra vest. 17-20 grader celsius. Ud i bølgerne og drejer så af til styrbord og har kun genua under en skøn sejlads i sol og lidt kold vind. Sif har motorbøvl og Tophat hjælper. Får en langskibsplads. Havnen renoveres p.t.. Mirage bakker ind i en træbåd i den alt for smalle havn, og der udveksles info m.h.p. en forsikringssag. Der lugter af rådden tang. Spiser sammen på kajen hos Fejø Båd- og Fiskeriforening.

Torsdag 16.7 Dybvig-Nyord. 30 sm.
Afgår klokken syv. Gråt. Afsked, da Mirage bliver. Fremme klokken 13.15. Motorsejlads med store. Det klarer op til sol. Svag vind der frisker let. Får en pæleplads mod nordvestenvinden. Spiser alle ved fællesborde på græsplænen ved havnen. Højt humør. Tophat giver bobler og takker alle for en god tur.

Fredag 17.7.15 Nyord-Bøgeskov. 25 sm.
Tophat stikker af klokken seks på en klar og stille sommersolmorgen. Vi står i bådene og vinker farvel. Dagen byder på 17-20 grader celsius og svag vind fra nordøst og sol. Render fem knob for bidevind efter bøgestrøm på nærmest fladt vand ved at pine den lidt. Sif følger med. Falder til agten for tværs efter Stevns klint. Ankommer til Bøgeskov og Whiskey II må trækkes på pæleplads af havnefogeden selv grundet tilsanding. Øver sange med Lars i La Bri. Spiser sammen ved overdækkede borde. Synger og spiller. Et par unge kvinder i en lille båd fra Sydhavn synger med. Også to hollændere dukker op.

Lørdag 18.7 Bøgeskov-Svanemøllen. 30 sm
Sejler i dag fra kl. 10-15.45. Svag til frisk vind fra vest. Skyet. Siden opklaring med sol. God sigt. Whiskey II må hjælpes af pladsen ved at én tynger i masten fra nabobåden Sif og agterfortøjningerne køres på hver sit spil samt motor i bak på 3.000 omdrejninger. Sejler agten for tværs i let bølgegang, siden halvvind for begge sejl, går i vinden med mindsket genua og sætter storen, så for fulde sejl. Før Dragør frisker det op til hård vind. Sif har motorproblemer og sammen med La Bri og Carrie går de til Dragør. Whiskey II sejler til Svanemøllen for begge sejl, genua mindsket, på bidevind. Vinden veksler og er til tider kraftig i pustene.

Søndag 19.7 Svanemøllen
Sol og skyer. Svag vind. Sif ankommer for sejl og Carrie for motor klokken et i havnen. La Bri er sejlet videre til Snekkersten. I Sif får vi en gin og tonic hos Leif Hartmann og Solveig Sørensen. For nogle af os er det sidste gang vi ser Solveig, som tragisk og uventet afgår ved døden 11. august 2015.

Nyord. Sidste aften – sådan da. Tophat stikker direkte hjem dagen efter. Andre går først til Bøgeskov, siden Dragør og Svanemøllen.

Tekst og foto (med mindre andet er nævnt) af Morten Terf Andersen